Wednesday, September 5, 2007

До всички, които scrape-ват моя блог

Забелязах, че получавам тук-таме по някое посещение от разни сайтове, които са ми парсирали RSS-а. На всички вас: Изрично е забранено цитирането на съдържание от този блог, без да се опоменава източника и без линк към съответната страница! Nofollow в линковете също се забранява! Всяко действие в разрез с тези две мои изисквания е неморално и незаконно, съобразно Закона за защита на интелектуалната собственост на Република България.

За тези, които не разбират какво пиша - да разясня. Scraping е похват за генериране на съдържание в сайтовете, при който чрез автоматизирани скриптове се изчита съдържанието на чужди сайтове и се записва на скрейпъра. Най-лесният начин за осъществяването му е, чрез парсиране на RSS, тъй като RSS е стандартен формат и с един скрипт могат да се изчитат хиляди сайтове. Етичното в случая е поне да се постави линк към авторската страница. Но някои сайтове се изтарикатяват и слагат nofollow на тези линкове, което води до неиндексирането им от търсачките и по този начин нерядко скрейпърът се появява в търсачките над авторския сайт за съдържанието, което е било "откраднато".

Призовавам всеки блогър или собственик на сайт да обяви изрично несъгласието си спрямо подобни действия и при нарушение на обявените от него правила да сезира съотвените органи на реда.

Един вид, от моите лайна лютеница не обичам да си правят...

1 comment:

bookmark said...

добър съвет пич.