Monday, February 11, 2008

Как да фалираме в Интернет в 10 лесни стъпки

Добре, най-накрая намерих време да блогна, докато чакам едни бааавни скриптове. Темата е от жизненоважно значение за инж. Ганев и неговите работодатели. Този пост е с изцяло образователна цел и въпреки осезаемото наличие на ирония в него, няма за цел да обиди никого. (Дори и по стилът на писане да прилича много на "Луд и пари - да-да!") Enjoy:

Как да фалирам в Интернет неусетно

  1. Не планирай проекта си! Дори не нахвърляй идеите на листове. Нека всичко остане само в главата ти, защото от там НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ГО ОТКРАДНЕ!!!
  2. Не наемай консултант и project manager! Те са дървени философи и само знаят да искат пари!
  3. Винаги, когато е възможно, инсталирай безплатни системи или по-добре навий някое хлапе от блока, което много разбира, да свърши работата!
  4. Наеми Апостол Апостолов да ти води PR кампанията!
  5. Плащай на персонала ти малко! IT Специалистите имат едни от най-високите заплати в България и в никакъв случай не ги заслужават. Ако може, давай им толкова малко пари, че да не могат да си позволят да отидат на интервю в друга фирма.
  6. Да не си си и помислял да водиш персонала ти на семинари!!! Там те нищо няма да научат, а само ще се напият с останалите или в най-лошия случай ще си намерят по-добра работа!!! ЗАБРАНИ СЕМИНАРИТЕ С УСТАВ! Който се е научил - научил. Ти правиш бизнес, да не правиш училище?
  7. Работи само с готови темплейти! Повечето от тях са безплатни и изглеждат прилично. В крайна сметка Content is King, нищо че сайтът ти ще изглежда като хиляди други.
  8. Разчитай само на Google! Не плащай за реклама, като си има SEO. Не плащай за платени публикации. Единственото, от което имаш нужда е да си на първо място в търсачките и да сложиш Google AdSense. Като натрупаш 200 такива сайта, ще можеш да си позволиш да си починеш вече и да се радваш на живота.
  9. Не проучвай пазара и нишата! ТВОЯТ САЙТ Е НАЙ-ВЕЛИКИЯТ и конкурентите нямат и никога не са имали шанс срещу него!
  10. Не си губи времето да учиш HTML или пък да се запознаваш макар и малко с технологиите! Това е за пъпчиви програмисти, които не разбират от бизнес. Ти имаш бизнес нюх, не ти трябва да си тормозиш главата с ненужна информация. Концентрирай се върху мениджмънта и управлението. Хората правят милиони от софийски боклуци, ти от уебсайтове ли няма да направиш?!
И една бонус стъпка: Не обръщай внимание на тази страница!!!

38 comments:

Anonymous said...

хахахахахаха браво :) сега го пращам на шефа да го чете

Anonymous said...

Типично по български. Има такива хора, които си мислят, че правят бизнес, но просто тъпчат на едно място.

Anonymous said...

Орелът не лови мухи, Гошко!
А Апостол Апостолов с жалки пикльовци, които една стотинка не са спечелили от Мрежата, не се занимава.

Като си толкова умен, защо не си така прочут и богат като Апостол Апостолов?

Anonymous said...

Много забавна статия

Georgi Mateev said...

Дядка, ти си бита карта, как да ти го кажа. Не си ти човекът, пред когото трябва да се доказвам. Просто от теб нищо не зависи. Виж се сам твоят ПР докъде води - банове и гротески. Както казва един приятел: "ако не ти се смеят, значи не са те видели". Да ти го обясня като професионалист: всички посещения на който и да е от твоите сайтове, са с цел някой да ти се посмее. Ти наистина си един чудесен клоун, вдъхновение за младото поколение. Да пратиш поздрави на Саддам, нали си говориш мъртвите хаха.

Anonymous said...

И мене апостолчо не ме кефи като човек(гледах някакво предаване за него) макар, че е един успял бизненсмен - което не може да се отрече! Човека е възрастен - в смисал сравнение с мен(22) и е живял в други времена и други неща са му били на главата. Според мен може да се добави и 11. Опитай се да спечелиш повече от 100лв от реклама чрез (нов)Български сайт за по малко от година.

Anonymous said...

Жалко че го няма на Английски или немски да го пратя и аз на моите shareholders...
Много на място! Евала!

Anonymous said...

За Апостол - но комент! Да ви кажа не познавам друг "успял" бизнесмен който да се бие в гърдите колко е богат като него...

Georgi Mateev said...

ami ako iskash da go preveda i na angliiski, ama mi dai ideq s kogo da smenq Apostol

Anonymous said...

За богат не знам, но Апостол Апостолов е наистина прочут човек в българското интернет пространство ;-) Евала!

mia said...

Ох супер!!! Направо не мога да си затворя устата и корема ме заболя от смях!
СУПЕР! Продължавай така!

Anonymous said...

Завъртя се празната воденица! Няма как да е другояче. Защото съвременните млади българи не са нищо друго освен НЕКАДЪРНИ ПРОСТАЦИ.

Единственият критерии за функционалността на един сайт са ФИНАНСОВИТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ от него!
Това е, цървули тъпи!

Вече 5 години правя бизнес в Мрежата и правя пачките. А вие се смейте, измекяри и гладници! Смях през сълзи...

Толкова сте тъпи, че не можете да проумеете колко сте тъпи. Ако не бяхте тъпунгери, щяхте отдавна да сте разбрали: бедният е беден, защото е прост. Разбрахте ли сега, защо сте такива въшкари.

Аз съм горе, а вие сте долу. Това е така, защото аз мога и знам, а вие сте пършиви идиотчета.

Ухапете се сега по гъзовете- казват, че много помагало.

Или си купете по един голям вибратор и си го завирайте в гъза! Така, като си начешете дирниците, може пък най- сетне да мирясате, нещастници!

Anonymous said...

Апостоле, има начин човек да приеме и подигравката с достойнство, тогава подиграващият става смешен. Явно на тебе не ти се получава - на леката шега реагира така, че стана наистина за посмешище.

Колкото за статията - 10 по шестобалната система :)

Тя се отнася за шефове не само в областта на уеб дизайна, но те много много не четат такива работи, а и да я прочетат, няма да схванат, че се отнася и за тях.

Anonymous said...

Апостолчо - жалък си!

Anonymous said...

При капитализма думата има единствено и само Н. В. Пазарът. Пазарът ме залива с пари и слава, а вас няма да ви огрее. Защото сте некадърни български простаци.

Това мира не ви дава, мършляци, ама е така и така ще си остане. Интернет ви дава лъжовното усещане за равенство, но истината е, че при капитализма 10 % от хората ПРИБИРАМЕ 90 % от парите, а вие- останалите 90 % от хорицата прибирате и ще прибирате 10 % ОТ ПАРИТЕ.

Така е и така ще бъде! Докато не се научите да се ПРИМИРЯВАТЕ С НЕРАВЕНСТВОТО, ще си останете все същите въшкари, мършляци и гладници.

А смейте се сега, нищожества!

voxy said...

е да си беше спестил всички точки като очевидно целта била Апостол

Georgi Mateev said...

Не беше той целта. Целта са бизнесмени. Апостол Апостолов далеч не разчита само на Google, например...

Anonymous said...

Така е, така е! Апостол Апостолов не разчита само на Google, защото той е голям маркетинг експерт и знае как да рекламира и популяризира нещо.

САМО, ако наемете Апостол Апостолов да води вашата рекламна кампания, ще успеете да се наложите като него. Защото дори името на Апостол Апостолов фигурира на 499 000 места в Интернет!!!!!

За сайтовете му да не говорим: те всичките са на предни позиции в търсачките, а оттам идва най- добрия трафик. Трафик, който се превръща най- лесно и най- бързо в плащаш купувач.

И каква стана тя, мършляци? Стана моята, защото още в началото на този дебат ви казах, че АЗ съм голямата работа. Аз съм човекът, който знае и може и точно затова съм прочут и богат.

А вие чекиджийте (воглаве с Георги Матеев) сте и си оставате мършляци, въшкари и гладници.

Така е и така трябва да бъде! Защото животът е много справедлив- на този свят всеки получава точно това, което заслужава.

Айде, почвайте да си завирате отново вибратора в гъза! Па ега ви олекне!

Anonymous said...

Да сменим темата от обидите кам нешто по полезно!

Говорите за наемане на консултанти, еми препоръчайте някои, който става.

Калоян said...

Май след ъпгрейда на Предприемача от phpBB на VBulletin този последния линк не работи. Поне на мен не ми се отвори.

Anonymous said...

За да спечели пари от интернет както е направил човек се е обърнал към амулети и символи на "сатаната",които много ясно се виждат на всички снимки на които се е снимал апостол апостолов.http://www.superastro.net/това снимката.Много силен сатанински символ.В православието този символ е в обратна посока.Така се изобразява бог равностранен триъгълник с око посредата,а на снимката на апостол e с равностранен триъгълник т.е. с дявола с рога даже.Когато Апостол Апостолов може да издаде книга как да спечелим истински приятели и да бъдем хора,тогава ще стане човек.

Anonymous said...

Абе вие наистина сте яко прости и завистливи щом се дразните че Апостола се надува. С такива като него света е пълен.

Откачалка си е ама и вие ако не бяхте лузъри щяхте просто да се забавлявате на глупостите му ;)

Anonymous said...

Нищо не разбрах, ама карай, важното е да съм в играта :)

Anonymous said...

Ау, много ги обичам такива като Апостол ;) Интересна е такава онлайн стратегия - колкото по-смешно толкова повече посещения... И интересното в случая е, че РАБОТИ... Явно всички трябва го последваме тоя великии и премъдрии господар на SEO-то :>

Anonymous said...

Хахаха, това си го бива, особедно за Апостол. Много яка статийка, бате. ;) Евалата за което. ;)

df said...

За този Апостол не знаех много,само че е уважаван в интернет простраството. След тези му коментари ми падна в очите.Има си и поговорка за такива като него - пази боже сляпо да прогледне.Все пак е важно от къде е почнал,защото иначе според него и мутрите са най-големите и умните на света, но всеки може така. С солидно капиталче и/или връзки всеки може да умножи парите многократно. Този Апостолчо като го гледам колко е коплексиран много ме съмнява да е почнал с 5лв в джоба.

Unknown said...

хаха супер супер варно е това :П

mental said...

Статията е 6ца :) Ама просто няма как да пропусна да изразя мнението си за А.А. :D Гугъл най-добре го казва, на първата си странива в първия си резултат. Чак не вярвам, че има такива изкуфели хора дето се мислят за нещо ;D

Svobodna said...

Абсолютно се съгласявам с асдф. При мен е същото положение.

А освен това, направо съм възмутена от простащината на този възрастен човек Апостол Апостолов - не му прилича нито на възрастта, нито на образованието и опита да слага такива арогантни, язвителни епитети на млади и свежи българи. Егоистично е и крайно невъзпитано. Да е жив и здрав! И все така да си печели богатствата! А,пардон - и славата ;)

Статията ти, Георги, е чу-д-нааа! Много сладурска, адски смешна и не мога да не отбележа майсторството на използваните маркетинг прийоми за написването! ;) Полезна е също така, но само за хора,които имат малко повече чувство за хумор от Апостол Апостолов ;)

Anonymous said...

евала за статииката а вие пичове не деите да ходите на саитовете на тоя глупак А.А такива селяаци трябва да се бойкотират и да усетат безпаричието е да видите как ще ни лижат мадете за сол

receptite said...

браво, много готина статия :)

Anonymous said...

даа ашпостолов отново със старите си похвати и нищо ново не пише,а защо? ами ясно защото не може мозъчните му клетки са останали на ниво средата на миналия век.а погледнете му блоговете(той ги нарича сайтове защото не различава сайт от блог)наивно изработени с дизайн на 12 годишен начинаещ,шарентия като на някогашните селски събори и нищо съществено.този индивид сигурна съм че никога не е виждал комерсиален сайт.действително доста хора печелят пари от интернет но апостолов не е сред тях не му е нито по силите нито по познанията!!!

Anonymous said...

Въпреки, че е малко смешно някои неща въобще не ги одобрявам.

Как така ще плащаш малки заплати на персонала си!? Да си ИТ специалист е сериозно занимание и малко хора разбират от тази материя.

Семинарите са подходящи за развитие.

Да си мислиш,че си НАЙ-ВЕЛИКИЯ е най-малкото адски наивно.
Платените темплейти от Wordpress са евтини и качествени.

Anonymous said...

съвсем наскоро излезе класацията на стоте най богати българи.учудих се че в нея не фигурира името на сър apostoloff.com после нещата ми се изясниха.като скромна личност той не иска да се афишира и да показва богатствата си.какво са за него 300-400 милиона той със своите “комерсиални сайтове” ги печели за един месец и само за данъци плаща суми многократно превишаващи горепосочените.такъв богат и велик човек и толкова скромен.

Anonymous said...

Apostoloff,
айде стига се самобаламосва и успива от безмерното си невежество като балерина заплела се в завесите от правене на финтове.
Комерсиалните ти “сайтове” са едни долнопробни и некадърни самоделки. Повтарям, ако не си разбрал – дърварски самоделки… и защо? Защото ти пари за сайтове не даваш, нали, баламурнико мил:)
Та, тези сайтове с които толкова се хвалиш нямат никакъв трафик и това е видно от всички. За какъв Дот Ком бизнес си тръгнал да говориш бе мушморок?
Твоята диагноза е отдавна поставена, да ти я припомня само – копролалия

Anonymous said...

овина от сайта на в-к "капитал":г-н апостолов продава един от "комерсиалните" си"сайтове".това вече ми дойде в повече.как е възможно да продаваш нещо което изобщо не е комерсиален сайт и като такъв няма абсюлютно никаква стойност т.е струва о лева оо стотинки.смешно и глупаво ,но дедото си мисли че ще спечели:)))))))

Anonymous said...

то и книгите на апостолов са като блоговете му копирани от чужди автори които той даже не познава.били са актуални за началото на 90-те години,а сега вече за нищо не стават минало им е времето както и това на “автора”

Anonymous said...

Въпросният господин е една SEO-кукувица, и вероятно му е поспаднал уеб рейтинга, та се е заел да си го "качва", разпръсквайки по кукувичи начин в нета имената и линковете си. В това принципно няма нищо лошо, стига да не бяха толкова прозрачно безцеремонни намеренията му. Ако беше толкова интелигентен и вещ астролог, за какъвто се изкарва, щеше поне да си даде минимален труд да напише нещо свястно, вместо да копира/пуска стари или безсмислени неща от нет-циркулацията. Не му наливайте вода в мелницата, като повтаряте името му до безспир. Просто игнор.