Friday, March 23, 2007

Господа БОПаджии, отиваме на митинг!

През изминалите седмици бях много радостен, че емигрирах. Никога не съм се чувствал по-уверен в правилния си избор. Въпреки че никога не съм ползвал торенти, се чувствам длъжен да изразя негативното си мнение отсносно случилото се. Бях отвратен от тенденциозното и поръчково арестуване на шефовете на торент-тракерите и нелепото конфискуване на хардуер от Замунда.НЕТ. Господа специалисти в организираната престъпност, торентите не са дечица, които поръчват с чужди кредитни карти. В този ред на мисли, не можете да влезете току-така някъде си и да конфискувате всичкия хардуер, който видите. Не можете да си представите колко паднахте в очите на хората с това свое действие. Как и кой ви подшушна, че имате правото да конфискувате рутер, под предтекст, че вътре може да откриете пиратско съдържание? Как ще намерите пиратско съдържание в антена, бе, марули? Там няма носител на информация. Това е просто една антена (преносител). Антена, като онази в телевизора ви, но малко по-сложно устроена.
И кой ви излъга, че поръчката ще мине току-така и че можете да обвините торент-тракер в съучастие за пиратство и нарушение на авторски права, при положение, че на страницата за регистриране всеки потребител се съгласява с условията на ползване, в които пише изрично, че именно ТОЙ (потребителят) носи отговорност за разпространяваната от НЕГО информация. Торент-тракерите, ако не ви е ясно, не правят повече от това да осъществят връзката между 2 техни потребителя. Какви данни ще си обменят те, дали документи, дали снимките от абитуриентската, дали детско порно, си е техен избор. Т.е. ако някой е нарушил нечии авторски права, това са потребителите.
По същата логика трябва да арестувате и БТК и Нетерра и да конфискувате и техния хардуер, защото те, като доставчици на интернет услугата, също се явяват един вид съучастници в разпространението. Защо не арестувате и тях?
Задавам си въпроса "В каква държава съм израстнал?" Допустимо ли е органите на реда да са толкова некомпетентни (или корумпирани)? Как да има благоприятен бизнес климат в страната при тези обстоятелства? Нормално ли е профани да нареждат на националния интернет доставчик да филтрира достъпа до даден сайт, като по този начин нанася неименуеми огромни загуби на нечий бизнес? Какво остава за опетняването на името на съответното лице и неговата търговска марка? Как да се чувствам аз спокоен и сигурен в своя интернет бизнес? По какъв начин ми го гарантира държавата?
Искрено се надявам да се получи някакъв вид дебат и на тези въпроси да се дадат адекватни отговори в следващите дни. Всички ние трябва да дадем своя принос за това и да бъдем единни "като таксиметрови шофьори", защото това касае пряко нашите бизнес интереси. И не само тях. Нарушават ни се и правата на потребители, като ни се отнема достъп до една от най-разпространената услуга за обмен на данни, а без свободен обмен на данни се губи смисъла на Мрежата като такава.
С подобни наредби от висшите органи заприличваме на тоталитарните държави като Либия и Китай. Това е безсрамен акт на цензура, която е забранена от Конституцията на Република България.
И в този ред на мисли аз съжалявам, че няма да мога да присъствам на днешните митинги, но се надявам, че тези въпроси ще бъдат повдигнати пред правителството. Въпрос на граждански дълг е обществото да се защити от посегателства върху правата му. Не трябва да се позволява темата да се обръща в "за и против пиратството". Трябва да се говори за правата на потребителите и за бизнес-обстановката в българското Интернет пространство и да се поставят съответните искания, за да може тя да се промени.
На нож!

3 comments:

Radostina said...

веднага се съгласих, казал си го прекрасно. иначе можеш да видиш
това
.

Anonymous said...

Всичко им било наред, та с торентите да се занимават БОПаджиите...

marijuana seeds said...

Абе добре че се оправихме !!!