Tuesday, April 3, 2007

Митът за директориите и що е то SEO?

Директориите не са SEO. С това впечатление бях останал от много време насам, а през изминалата седмица събрах и нужните доказателства за да го твърдя. Директориите просто не са SEO. Да, те могат да окажат блгаприятно влияние за изкачването на още няколко позиции в Google, може да доведат и до инкремент в Page Rank-а, обаче са далеч от оптимизацията като такава.
А каква е тя? Какво е SEO? Search Engine Optimization. Защо човек си плаща за таква оптимизация и каква е нейната цел? В общия случай клиентът е бизнесмен, който е решил да се лансира и онлайн. Той има стока или услуга, която предлага, и иска да може да продаде. Разполага също така и с търговска марка, за чийто имидж трябва някой да се погрижи, а освен всичко друго търси и най-ефективния начин, по който да достигне до потребителя/купувача. Тази работа в Интернет я вършат СЕО специалистите. Те би трябвало да знаят най-добрия начин, по който продуктът да достигне до клиента и как да доведат до печалба. А добрата оптимизация е тази, която е ефективна. Т.е., когато за най-малък ресурс от пари и време се достига до най-много печалби.
В този ред на мисли, аз нито за миг не си представям прекарването на дни в подбиране на директории и добавянето на един уебсайт в тях. Първо, защото директориите, като такива, са неефективни. Те няма да доведат до трафик. Кой ти се рови из хилядите линкове в една директория, за да намери сайта, който му трябва? Никой. Има си търсачки, затова и ние оптимираме за тях. А дори и да имаше хора, които ги ползват, какъв имидж или каква търговска марка се гради на базата на един от хиляди линкове, които са събрани един през друг в някакво си сайтче? Освен това, обикновено в директориите човек може да добави само една страница и тя е хоумпейдж, как с един линк към даден хоумпейдж един "специалист в интернет маркетинга" ще гарантира пряк достъп на продукта до клиента?
От друга страна пък, one link - one vote политиката на търсачките донякъде се оставя да бъде манипулирана от подобен тип спам, защото част от директориите дават реален линк към дадена страница и това се взема предвид при отчитането на популярността на сайта и неговата важност...
Но до толкова. Тези линкове са второстепенни. Те не са качествени. На една страница в някоя директория има по над 50 външни линка, всеки от тях карайки другите да се чувстват все по-маловажни. Както добре се знае, бонусът, който една страница може да даде за даден линк от нея навън, се дели по равно между всички външни линкове по нея. Или, ако един сайт с PR 5 има 4 външни линка, а един сайт с PR6 има 5 външни линка, то първият ще има повече тежест от втория. А както знаете, тежестта на самите връзки е по-важна от техния брой.
Но въпреки това, тези фактори са второстепенни. Зад самата концепния на Google и неговите конкуренти, стои т. нар. relevancy. Или на български - сродността. Когато потребителят напише няколко думи в търсачката, тя се стреми най-напред да му покаже страниците, които са в най-висока степен сродни до тези думи. В буквален текст казано, никой не го интересува колко ти е PR или колко линка имаш, важното е да си в контекста на търсенето. Е, директориите, пък, не са! Затова техните линкове не се отнасят към сродните и една хипервръзка от такъв сайт по никакъв начин няма да подскаже на чичо Гугъл, че твоята страница се отнася именно затова, освен чрез думите, които са вързани (т. нар "anchor text"). Те са от първостепенна важност (дори според това, което се каза на последната конференция Search Egine Strategies 2007 в Мюнхен), но те не правят автоматично този линк 'related' към вашата кампания. Единственото, за което директориите реално помагат, е по-бързото и обстойно индексиране от търсачките, плюс да подскажат, че този сайт е голям и събира линкове. И когато това е готово, вече се захващат стабилни позиции в търсачките... но нищо повече.
Да, реално това е най-маловажната работа на едно SEO. Да събереш бройка линкове е елементарно. Те могат да бъдат и от PR8 и от PR1 сайтове, но те ще имат абсолютно същтото влияние върху индекса, ако не са качествени. Повечето директории рано или късно отнасят наказание за спам и не след дълго Гугъл спира да отчита връзките от тях и до тук беше с ефективността на нашата работа.
Към какво да се насочим тогава? Ами към истинския маркетинг. Не случайно това се казва "оптимизация", а не "лов на линкове". Ние трябва да оптимизираме страниците на сайта така, че всяка една от тях да бъде целеустремена и да е лесно дори и за автоматизиран алгоритъм да разбере за какво точно се отнася тя. След като той е разбрал, значи и потребителите ще разберат. Това включва точния подбор на ключовите думи и прецизното им поставяне из страницата. Също така трябва да се оптимизира и самият изглед на страницата. Много е важно какво се случва след като търсещият попадне на страницата. Той трябва моментално да открие елемента, който е търсил (което е детска игра, която всяка страница е оптимизрана за конкретно нещо, защото тогава обикновено важният елемент е един и той заема ОГРОМНО пространство от нея). След като го открие, трябва страницата да има такава структура, че той без да се замисли да кликне още веднъж върху него, така че да отиде на подробното описание, където ще бъде заинтригуван от качеството и полезността на услугата. В този момент вече нашата мисия е изпълнена. Сайтът най-накрая изпълнява функцията си до реклама, която вече е достигнала до потребителя, грабнала е вниманието му и той проема търговското послание, докато преди броени секунди той просто е пишел думи в търсачките.
Звучи гениално и просто, но дали е така напрактика? Би трябвало, но съм забелязал, че болшинството клиенти отдават прекалено много внимание и време на второстепенните фактори и изграждат неефективни кампании посредством грешни стратегии. Това, към което оптимизацията се стреми, е създаването на ефективен маркетингов продукт, който грабва потребителя и е готов да продава, а линковете с директории по никакъв начин не го гарантират. Тяхното време мина отдавна, сега е времето на social marketing-а, където целта е продукта буквално да се навре в ръцете на потребителите и да се остави на тях той да бъде промотиран измежду тяхната група. По-този начин се генерират много по-качествени линкове и се стига директно до потенциалните клиенти и купувачи. А когато това се случи в по-обширна трибуна, броят на получените входящите връзки е много по-голям от този, който някой автоматизиран скрипт за дупчене на форуми и директории може да донесе. Това е ефективното и гениалното в тази професия, това струва парите и времето си и ние , като специалисти, към това трябва да се стремим.

10 comments:

Geo said...

Съгласен съм в общи линии, но си направил грешни изводи за директориите. "Те няма да доведат до трафик." показва, че нямаш практически опит, или опита ти не включва бг директориите.

"Е, директориите, пък, не са! Затова техните линкове не се отнасят към сродните и една хипервръзка от такъв сайт по никакъв начин няма да подскаже на чичо Гугъл, че твоята страница се отнася именно затова, освен чрез думите, които са вързани (т. нар "anchor text")." - тук също бъркаш здраво, няма да ти обяснявам, сигурен съм, че ако прегледаш ситуацията още веднъж (и с малко практика) ще се убедиш в противното.

И разбира се, има и абсолютно безполезни директории и абсолютно некадърни начини да се регистрираш в тях, които няма да ти донесат нищо. Ако го правиш както трябва ще видиш резултатите.

Georgi Mateev said...

Не бягай от контекста. Директориите имат своите плюсове, иначе изобщо нямаше да съществуват, но, кажи ми честно, ти би ли платил на някого, за да седне един ден пред компютъра и да те регистрира в 1000 директории, като това може да го свърши и секретарката ти? И това каква точно оптимизация е?

SomethingElse said...

Предполага се, че ще свършат повече от регистрацията в директории. Проверка за наличие на title i alt най-малкото ако програмиста е изпуснал. Иначе не съм спец по SEO , но ако плащам $$$ ще имам много по-големи очаквания.

Peter said...

Очевидно е, че разбирате повече от мен.И затова ви моля някой да ми каже има ли алгоритъм за оптимизация. Регистрирах един сайт в една камара директориии и чужди и бг. Поне засега не виждам резултат. Дайте ми съвет. какво мога да направя. благодаря предварително.

pstefanov@gmail.com

Georgi Mateev said...

Еми трябва да споделиш малко повече.. Кой е сайтът, за кои ключови думи се бориш и т.н. Всичко е относително. Няма определен алгоритъм, който да постави всички сайтове под общ знаменател.

Ivanix said...

За какви дирекории говорим точно тук, тъй като 90% от сайтовете вече поддържат собствени дректории за Linkexchange, където може да поместите своя сайт, с точния anchor text и в точната категория, отговаряща на сайта.

SEO е всичко, което помага да изкачите в Google. Съмнявам се, че една секретарка сте може да открие submit page на една директория, ще избере правилната подкатегория и ще разбере дали се иска backlink или не, дали се иска потвърждение на кандидатурата с email както и много други детайли, които биха направили голяма част от регистрациите неефективни.

Georgi Mateev said...

Е ти нали затова си консултант, за да я научиш. Клиентът ти дава сума пари, за да му покажеш как става и да го разбере, а не за да зависи от теб и да те вика за най-малките дреболии и да му правиш бизнеса тромав.

Ти като подбереш ключовите думи, като напишеш кратките описания и рекламните копия (в 3-4 вариянта), доста голяма част от клиентите имат достатъчно добра компютърна култура, за да го пейстнат във формулярите.

Ivanix said...

И пак не разбрах дали директориите на сайтовете (linkexchange directories) се отнасят към тази тема. Защото тогава секретарката наистина няма да се справи. 1000 регистрации например се постигат много труд, всяка една си има статус, контакт и прочие, прочие детайли, които аз следя със софтуер, който е сложен като самия windows и изисква добра организация и ежедневна работа.
Когато взимате пари на час за консултация как се прави SEO, тогава може да го прави секретарката, но когато имотеката на два имота зависи от мястото ви в Google, не ви съветвам да пренебрегвате директориите и да им отделяте достатъчно време и внимание. Те са чиста проба SEO.

Anonymous said...

Според мен, авторът на тази тема се опитва тотално да отхвърли офпейдж оптимизацията, която в широкия си смисъл означава регистриране на дадения сайт в подходящите директории и категории с подходящи текстове на линковете и описанията.
Ако това беше безполезно, тогава защо съществуват фермите и платените линкове?
Само по себе си оптимизирането на страницата, без да й се осигури подобаващо присъствие в нета още при старта й, не върши кой знае колко работа. Лично съм се убедил.
На клиента му трябва популярен сайт днес и сега, а не след седмица или месец и точно за това се използват директориите.Външното сео е за да се спечели позиция, а оптимизацията на структурата и съдържанието на сайта - за да се запази тази позиция.И двете без подходящите ключови думи са преливане от пусто в празно.
А също така мисля,че SEO-то не е реклама, както маймуната не е човек, то е много повече.

netsurfer said...

Виждам че темата е много стара, но в интернет е пълно със страници които излизат на първа позиция при търсене на дадена дума без въобще в страницата да я има тази дума, а й да я има я има 1-2 пъти. Това се постига единствено с линкове, не е задължително да е от директории, но ако директорията си дава реален do follow линк определено помага за изкачване във SERP-a