Thursday, June 7, 2007

Google подкрепя бизнеса с OpenSource решения

"Това, което е добре за бизнеса, е добре и за нас"

С тази фраза започна сесията за OpenSource на Google Developer Day 2007. Не можах да схвана особено идеята зад тази сесия и кому беше нужна тази реклама на отвореният код и на споделянето на идеи и опит, но във всеки случай направи силно впечатление. Google призова всички нас да отваряме кода си, за да може да се улесни процеса на реализирането на нови и креативни идеи. Разработчиците на най-успешният продукт през 2006-та година се похвалиха, че библиотеката от отворен код е нарастнала около 40 пъти през изминалата година и тендендията е броят на отворените продукти да расте по експонента.
По този начин екипът на търсачката се опитва да приобщи възможно най-голям брой програмисти от целия свят, които да използват и да доразвиват техните продукти. В замяна разработчиците ще могат да използват наготово сървърната мощ и огромната база данни, с която лидерите в онлайн бранша разполагат.
Всички от Google са се обединили около идеята, че трябва да се събере една огромна база данни с много информация и геокоординати, която да може да се използва по най-лесният начин от потребителите във всеки един момент и от всяка точка на света. Благодарение на своите отворени библиотеки, Google се похвали с Maps върху iPhone, Google Real Estate Search и много други наистина полезни продукти, които работят на базата на тези OpenSource API's.
Идеята е, че ако бъдеш полезен на хората, ти ще имаш голям трафик. Колкото повече безплатни полезни решения се създават, толкова повече хора ще ги ползват. От това ще спечелим всички ние, а Google най-вече. Гениално, нали? :) Ето го и видеото:


No comments: