Saturday, October 3, 2009

Причините [Re: Бареков в Столипиново] : част 3 - лидерите



Фактите, които БТВ представиха в своя видеоматериал, със сигурност са ви потресли и се чудите "как е възможно това да се получи". Как - много просто. Ето как само един дребен на пръв поглед детайл може да обърне цялата каруца по един почти непоправим начин:


НАРКОЛИДЕРИТЕ И ДПС


Много време мислех как да структурирам тази част от проблема, така че да не се получава твърде дълъг пост, но просто няма как. Причината за това е, че Столипиново нарочно е отвратително. Там нарочно няма инфраструктура, нарочно няма образование, нарочно няма ред. Всичко това спомага за да се сформира едно огромно нарко депо, близичко до центъра на древният и вечен град, културната столица на България. Причината за това е, че Пловдив от 6000 години е важна спирка по пътя на коприната, или по-модерно изречено - "пътят на хероина". Изключително много влиятелни хора имат интерес този път да не се прекъсва и ако трябва да определим хората с най-малък шанс да им се противопоставят, то това са местните жители на кв. "Столипиново".
Преди да започна само искам да вметна, че съм роден през 1986-та година и от 1987-ма живях там до октомври 2005-та. Пропуснал съм възродителният процес и комунизма, но пък видях какво става там през времето на целия преход до сега. Виждаше се много и добре, въпреки че блокът ми беше на 500 метра от улицата, където свършва "Столипиново" според градоустройствения план. В него липсват обаче всички незаконни постройки, които местните съвсем безнаказано си вдигнаха в тревните площи, по този начин "презвемайки" и първоначално българските, постепенно смесени и в момента циганско-турски райони около кв. Столипиново. Да, един цял квартал, кв. "Ландос" беше постепенно асимилиран в "Столипиново" и пред очите ми, от райски кът, близо до реката и центъра, се превърна в ново гето, сметище и свърталище на престъпници. Слава Богу, че имах Интернет по онова време, та се задържах повече време вкъщи, иначе може би щях да съм в затвор или болница в момента. Лично аз с очите си съм виждал как се продават наркотици, как се краде автомобил, как се напада момиче, за да бъде изнасилено, труп на пътя, зарязан от шофьорът, който го е сгазил и какво ли още не в този квартал. До тук с житието ми, да започнем с коментара:

Ако гледаме материалите на БТВ и нямаме пряка връзка с този свят, бихме останали с впечатлението, че това е един нормален 40-50 хиляден електорат, който има своите проблеми, както във всички региони на страната, откъдето държавността отдавна се е оттеглила. Да, да, ама не. Наистина, в много села в България също няма улици, но един от интервюираните много точно илюстрира съществените разлики - тук всеки втори продава, проституира (дори мъжете, има си мрежа от гей-проститутки. Небезизвестният "Митко Педераса" е емблематична фигура в района между ул. "Крайна" и "Крайречна"), краде, убива и т.н. Това е една многобройна огранизирана престъпна мрежа. Това е организирана престъпност, която съвсем безпрепятствено си вирее там, под политически чадъри, под чадъра на полицията, под едно медийно затъмнение... Общо взето само Риана не си е разпънала чадъра там.
Защо? Защото така им харесва! На кои? На "лидерите".
Бареков попита доста пъти "добре, какви са тия лидери, кои са тия лидери". Г-н Бареков, аз 18 години съм живял там и не ги знам. Знам от кой мога да си купя стаф, то няма нужда и да питам, както сами се убедихте всички, но откъде идва всичко това - не знам. Знам, че Ванко 1 беше в тоя квартал, преди да го арестуват. Той има там бардаци. Бардак има във всеки вход по няколко. В моят вход, на ул. "Крайречна" 40 имаше 2, например. Това, обаче, беше най-отдалеченият блок от гетото в този район. Та иначе казано, лидерите са скрити. Един едниствен път съм се сблъсквал с един лидер, който беше паркирал своят Mercedes SL55 AMG с 22 инчови хромирани спинъри по такъв начин, че да не мога да си вляза в скромната Тойота. Бих обявил публично регистрационният номер на колата, стига тя да имаше такъв. Да, крадена е, за който до сега не е разбрал.
Функцията на тези дилъри е най-вече контролна. Те са контролният орган в това общество, което живее според други правила. Тук лидерът командва. Неговата дума се слуша, защото който не слуша го пребиват. А ако слушаш - ще ти помага. Ще ти намери пари да преживееш, ще ти намери дрога да не трепериш. Изобщо, той има силата да направи много неща за теб, ако ти му помагаш. От твоята помощ пък идва неговата сила. И така е кръговрата на сили в този квратал.
Тези лидери, освен че въртят производството и разпространение на наркотици, се грижат също така за производството и разпространение на проститутки. Освен това, те се грижат за единността на населението. За всичко това те получават някакъв десятък, или по-точно казано деветдесет-и-девятък. Освен дилъри и сводници те имат просяци, крадци, главорези и всичко, за което сте чели по криминалните романи. Всички говорят за тези дилъри, но никой не ги казва, защото ги е страх. Говорил съм с деветгодишни деца на тази тема и те са ми разказвали как човекът идва от време на време, събира си парите, които малчуганът е успял да изпроси и така. Купува на сестра му дрешки и я пази от хората. Тя естествено рано или късно става негова проститутка и също започва да се отчита.
Реално погледнато, "турците" в този квартал трудно биха съществували без своите лидери, иначе биха умрели от глад или някоя болест. Затова и лидерите се радват на такава подкрепа, че ако полицаи се опитват да направят акция, те просто нямат шанс, защото на пътя им ще се изправи "мирното" население. Да, полицаите може да са въоражени, но не и безсмъртни. Колко полицаи са нужни за да влязат през жива стена от 100 души и с какви средства те биха могли да си проправят път? Оправдано ли е това от законите? Можеш ли да набиеш 100-200 човека, само и само за да влезеш в къща, за която е подаден сигнал? Не и в Европа, за жалост. Има не един и два случаи, в които полицаи, опитвайки се да сложат край на шумна тридневна ромска сватба, биват пребити от бой от празнуващите. Още повече, в "Столипиново" можете да си намерите нелегално огнестрелно оръжие също толкова лесно, колкото пакетче стаф. Ако има нужда, доста хора ще бъдат снабдени за отрицателно време. Там хората, по команда от лидера, се вдигат на огромни групи от стотици хора буквално за 5 минути. Ако например някое циганче ви уцели колата с камък и вие слезете и го пречукате, както му се полага, ви съветвам да се изнесете до 2 минути на поне 1 километър. В противен случай ви очаква племенно отмъщение, защото баща му и четиримата му братя веднага ще вдигнат по тревога целия блок, от там се вдига голям шум, идват и много кибици. В крайна сметка ще се озовете по средата, обграден от много хора, за които ще бъдете враг, "от другите", "мръсен българин" и ще чувате бойни възгласи като "искаме ток", "майка ти да е.а българска", "гяур" и какво ли не още. Ако пък отиде към махалата да разпитате тоя-оня кои са там лидерите ви очакват хора, които спокойно ще ви обяснят, че ако влезете само 50 метра по-навътре в квартала, това ще са ви последните 50 метра.
Тук вече си личи почеркът на ДПС. Личи си по тази нагла показна тайнственост, по чувството за безнаказаност, по силно сплотелното малцинство, за което е по-важно да се знае, че е турско, отколкото да има канализация и или нормални улици. Общо взето планът Баязид-2, за който алармираха от АТАКА преди години работи в този квартал с пълна сила. Вижте това филмче и направете 10-те разлики. Абстрактно погледнато, ако извадим филмчето за Базид-2 от филмчето за Столипиново ще получим автентичната циганска култура. Всичко останало е продукт на агитаторите (отново наричани "лидери", може би има някаква връзка) на ДПС.
Празни приказки ли говоря? Добре тогава, защо пред камерите на Бареков, ромите държаха да се знае, че ДПС не е направило нищо за тях? Кой ги пита за ДПС? Обръщайте внимание на тези неща. Истината е, че това гето беше под пълният контрол на ДПС, докато с общите усилия на цял Пловдив не ги накарахме да разбреат, че ДПС единствено ги използва, за да стигне до властта. Ефектът обаче беше неочакван. Сега ромите мислят, че комунистите са им виновни, щом не е ДПС. Факт е, обаче, че те вече са турцизирани и Доган там повече работа няма.
С нея обичат да се занимават националните медии. Нека те обърнат внимание на ролята на управляващите за определянето на съдбата на този квартал. Аз пък ще обърна внимание на полицията в следващия пост, защото всичко това не би могло да се случи, ако полицията си вършеше работата.

Част 1 - Фактите
Част 2 - Наркотиците
Част 3 - Лидерите
Част 4 - Полицията
Част 5 - Реторични въпроси
Част 6 - Култура и образование

3 comments:

How to start a good essay said...

leaders, presidents of those people who are in the tops of our lives. but they are not always right but the fact that you have written have never heard

cv resume writing services page 3 said...

That's why leaders use such support, that if the police try to act, they simply do not have a chance, because the civilian population will face them

college help said...

Leaders are important representatives in this society who live by different rules. Everyone must live by the laws of the state and everyone must do their work.