Saturday, October 3, 2009

Причините [Re: Бареков в Столипиново] : част 4 - полицията

Фактите, които БТВ представиха в своя видеоматериал, със сигурност са ви потресли и се чудите "как е възможно това да се получи". Как - много просто. Ето как само един дребен на пръв поглед детайл може да обърне цялата каруца по един почти непоправим начин:


БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ

Къде е тя в цялата схема? Ами 6-то районно полицейско управление се намира почти в средата на гетото. Аз лично съм виждал 2 патрулки да обикалят из квартала постоянно, но те явно не са забелязали нищо подозрително. Тия патрулки, обаче, в Столипиново мисля, че не влизат. И то е съвсем лесно обяснимо защо - няма патрулка на света, която да може да влезе там. Там се влиза с единствено с БТР поради 2 причини - първо, наркоманите ще свалят акумулатора на колата в движение дори, освен ако не е въорежана с тежка картечница; второ - там няма улици. Трябва ни нещо с верига като на танк, за да може да караме с него върху калта, тинята и боклуците. Дори и тогава, обаче, пак нямаме гаранция, че престъпленията ще приключат. Единият господин правилно отблеза, че полицаите нямат време да се справят с всички престъпления там дори и да знаят къде и кои са престъпниците. Просто докато хванат един в единия край на гетото, в другия край на гетото са извършени поне 5 престъпления.
Колко патетично, нали? Как ли се справят там горките господа полицаи? В интерес на истина, ромите от квартала веднъж нападнаха полицейското управление и почти го превзеха една неделя, защото искаха да линчуват един задържан за отвличане. Типът беше решил да открадне една булка преди сватбата й с друг и я обезчестил. Родата на младоженеца отиде да го обеси направо в районното, където полицията го беше завела уж на сигурно. Стъписаните единствени двама дежурни в неделния ден са се отбранявали в продължение на часове, докато подкреплението мине през живата верига от любопитни наблюдатели, скандалджи и, разбира се, сватовете, въоръжени с ножове, примки и вили.
Забавно, но така им се пада на господата полицаи. Полицаите в този квартал са най-големите рекетьори. Бареков искаше имена - еми като ги почнеш от шефа та до последния. Имена, разбира се, имам, но не бих ги казал на всеослушание. Полицаите предпочитат да застанат на входа на Столипиново и да спират за превишена скорост, отколкото да хванат някой от дилърите, които са на около 200 метра по-надолу. Също така правят "акции" срещу случайни хора, които не си носят личните документи, докато хвърлят боклука. Полицаите доста повече си имат работа с българския етнос, отколкото с турците и ромите. Например на нас 2 пъти за една нощ идваха да ни спират купона за един рожден ден, докато 2 блока по-надолу до 4 през нощта се празнуваше циганска сватба. Просто си нямате представа как звучат тия зурни от 8 огромни тонколони, стоварени една връз друга в центъра на "махалата". Нашият рап на закрито, обаче, се оказа по-голямата заплаха за обществения ред. Въпреки, че ние подадохме над 5 сигнала за тази сватба, патрулка там така и не отиде.
Полицаите очевидно се чувстват безсилни срещу гетото и избиват своя комплекс за малоценност, като пишат ненужни актове или рекетират проститутките и наркоманите, вместо дилърите и сводниците. А може би рекетират и тях, кой знае. Важното е, че има чадър. И зад тези думи ще застана със следващият разказ, за който спомена и момчето в коментара от първата част:
Случката се развива преди повече от 6 години и е ужасяваща. За съжаление не си спомням конкретната дата, но в архивите има доста написано за нея. Най-малко описът на щетите сигурно надвърля хиляда страници. Спомням си, че бях в девети или десети клас и се прибрах след тренировка след втора смяна. Беше около 9-10 часът и рейсът, с който пътувам до вкъщи, ме остави на 2 километра от нас, на бул. Марица точно до месокомбината. Шофьорът каза, че му е забранено да влиза вътре, защото така би застрашил живота на всички ни. Слизайки видях 2 спрели БТР-а на булевард "Марица" така, че да блокират движението. Имаше също така 1 танк и 2-3 патрулки. Веднага се отправих към полицаите, за да ги попитам има ли някакъв начин да стигна до вкъщи, защото беше 10 вечерта все пак. Те ми обясниха, че единствено на своя отговорност трябва да влизам в квартала, защото положението е извън контрол. Това звучи някак си малоумно от устата на жандармеристи и полицаи, чиято работа е именно да държат нещата под контрол. След като отговорът не ми хареса, поех по един от заобиколните пътища, долу по поречието на реката, така че да мога да се крия в тъмното и все пак да стигна до нас, защото бях изключително изгладнял след волейбола, а нямах пукната стотинка за храна. Нашите пък нямаше как да излязат от квартала и да ме вземат, защото беше блокиран, а и това беше опасно за техния живот. Тъкмо тръгвах, когато по радиостанцията се чу заповед за мобилизация. Командващият призова жандармерията за бойна готовност и каза, че всеки момент се очаква да даде сигнал за нападение над агресорите. За жалост, 3 минути по-късно същият човек даде команда "свободно" като каза, че "отгоре" дали червена светлина на нападението.
В този момент бях в ужас. Не можеш да се прибереш у вас, на пътя те спират танкове и бронетранспортьори, които искат да влизат да вътворяват ред в собствения ти квартал... Представях си какви ли не картинки, но от любопитство и глад все пак реших да се опитам да се прибера, пък ако има нещо много лошо ще го видя отдалеч...
... Стигнах вкъщи невредим, заобикаляйки барикадата от запалени и обърнати контейнери за боклук. В далечината видях един напълно потрошен тролейбус. Нямам идея какво е станало с шофьора, но нямаше загинали. Бяха потрошени множество апартаменти на мирни български граждани, които просто са имали ток в онзи момент. Беше разбит и зеленчуковият магазин в квартала. Изключително комична картинка беше едно малко циганче, което влачи микровълновата от магазина за кабела по земята (като я разбива по този начин) и крещи "ИСКАМЕ ТОК! ИСКАМЕ ТОК!" Не го разбирам това, да откраднеш микровълнова, когато нямаш ток... и да я разбиеш преди да стигнеш вкъщи и да я пробваш. На гърба на зеленчуковият магазин имаше и един супермаркет, който обаче оцеля. Разбира се, не от късмет, а защото собственикът имаше 2 огромни кучета и ловна пушка, с които се барикадира вътре и успя да опази поминика си. В крайна сметка нямаше загинали, но имаше много пострадали и щети за стотици хиляди левове, които бяха платени от нашите данъци. Също така 1 тролейбус и два автобуса бяха почупени отвсякъде. Нямам представа как са се прибрали хората, които са били в тях и нищо не са подозирали, докато рейсът не е направил последния завой от ул. "Ландос" по ул. "Крайречна".
През цялото това време, драги сънародници, българската полиция стоеше безучастно на 1-2 километра от случващото се и "светеше" на извършителите на този безпрецедентен акт на организирана агресия НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА! Искам хората, които са взели решението полицията да не възпрепятства това престъпление, да бъдат осъдени. Наблюдава се тревожна дискриминация, що се отнася до прилагането на обществените правила. Сякаш жителите на ж.к. "Изгрев" нямат право на сигурност и за там е нормално роми и турци да се организират и да нападат масово българи и да продават наркотици.
Вече има стотици такива случаи в цялата страна, което просто говори за дискриминация спрямо нас, българите, които в рамките на тези квартали сме малцинство. Нашите права за равенство не се зачитат. А правото на сигурност е нарушено и за българи, и за турци, и за роми. За всичко това управата е безидейна и безучастна, а полицаите по-късно бяха достатъчно безочливи да стачкуват.

Моля ви, ако сте бил свидетел на нещо подобно, разкажете го като коментар под тази статия.

Част 1 - Фактите
Част 2 - Наркотиците
Част 3 - Лидерите
Част 4 - Полицията
Част 5 - Реторични въпроси
Част 6 - Култура и образование

3 comments:

Михи said...

Полицаите в 6-то РПУ са по-скоро престъпници, отколкото служители на реда. Рекетьори, побойници и какво ли още не.. Помня как един познат ми разправяше как баща му (който беше следовател в 6-то)като тръгнат с патрулката из Столипеново и се връщат натоварени с всякакви "подаръци" от благодарните цигани, които са били оставени на спокойствие да си вършат каквото си искат.
Тези полицаи не са на ничия страна - те мислят само за себе си. Лично съм чувала да ми се хвалят как едно от честите им забавления е докато си патрулират из квартала да спрат буса, да качат отзад някой циганин, който бива отведен в 6-то и бива пребиван цяла нощ за удоволствие и забавление на "служителите на реда". На сутринта се пуска - може, не може да ходи - да се оправя.
А реално когато се стигне до опазване на реда те се скатават. Сещам се като бях малка как бяха прекосили Ландос и прииждаха на талази към Изгрев. Бяха въоражени с каквото им е попаднало под ръка - ножове, прътове, бухалки и др. Рушаха и чупеха всичко наред, разбиваха магазини, пребиваха хора. Тогава не видях и един полицай по пътя им. А пътеката, по която навлизаха в Изгрев е точно пред моя блок.
Виждала съм от терасата си нещастен шофьор имал ужасния късмет да блъсне циганче по ландос - беше обграден от няколко стотин души, които се събраха за 15 минути след като една циганка се разпищя на умряло. Имаше две мобилизирани патрулки, които стояха на поне 50 метра от тълпата и не приближиха повече.
Общо взето престъпността в Столипеново е голяма и почти нищо не се прави по въпроса. Полицията в региона е съставена от корумпирани, садистични човекоподобни. И това, което съм се убедила за вече почти 22 години живот там е, че на никой, освен на живущите там, не му и пука особено за положението.

custom essay toronto said...

Our police is very responsible and it's so good to know that they will help any moment.

a resume said...

Since I did not like the answer, I took one of the surrounding roads along the river so that I could hide in the dark and reach us.