Saturday, October 3, 2009

Причините [Re: Бареков в Столипиново] : част 2 - наркотиците


Фактите, които БТВ представиха в своя видеоматериал, със сигурност са ви потресли и се чудите "как е възможно това да се получи". Как - много просто. Ето как само един дребен на пръв поглед детайл може да обърне цялата каруца по един почти непоправим начин:

НАРКОТИЦИТЕ

Не случайно и материалът на БТВ започва именно от тях. Но националните медии, под натиска на цялата общественост, не се впуска в детайлите, дори замазва част от фактите. В материалът на БТВ са допуснати следните фактологични грешки, за които може да потвърди абсолютно всеки пловдивчанин, който познава някой наркоман. А именно:
  • В Столипиново масово се продава не хероин, а т. нар. Super Stuff. Това представлява отпадъчния наркотичен материал, който остава след производство. При наркотиците не се "дава фера", а боклукът се събира и се продава на хора, които рано или късно също отиват на боклука. "Стафчето" на практика се образува като остатъчният непакетиран материал, който е смесен с прах, стружки, бацили от болестите, които виреят в квартала, всякакви прахообразни вещества, които наподобяват наркотика по физични свойства. В крайна сметка потребителите не умират от хероина в него, а от боклуците в това, което се продава. Надявам се от БТВ да направят един анализ на веществото, което са закупили и да го оповестят публично. Нека хората знаят какво купуват.
  • В Столипиново всеки ден отиват стотици хора от други квартали, села и градове, за да си купят стаф. От Димитровград до София няма по-евтин наркотик. В квартала може да се влезе от 3 единствени улици. Полицията, естествено, знае това по-добре от мен, но не охранява тези места.
  • Хероинът далеч не е единственият наркотик в Столипиново. Според градската легенда тук са концентрирани най-много "лаборатории" за амфетамини. Тук се произвеижда повече наркотик, отколкото в Сливен, Варна и София взети заедно (въпреки толкова известният "Монопол" в тези градове). България, от своя страна, е най-големият производител и разпространител на амфетамини в Европа, снабдявайки около 30% от нужните дози за Западна Европа. Все пак за местните цената от 10лв. за амфетамин е неизгодна, в сравнение с едничкото евро, което трябва да дадат за най-големия боклук. Също така, марихуаната, която се продава там е "друсана" и води до физическа завимост. Градската легенда, че има неизменен "път от тревата към хероина" се отнася с пълна сила за "друсаната" марихуана. "Друсана", защото е напоена и с други наркотични вещества, които откровено си те "друсат".
Това е основният проблем на този квартал. Заради твърде достъпните наркотици зависимите там са много. Голяма част от тях имат многодетни семейства. Представете си ако се родите син на наркоман, когато той е абстинентен всеки ден на какво ви възпитава и какви услуги ще ви кара да му правите. Въпреки, че по-честата картинка е бащата - затворник, майката - наркозависима проститутка. Представете си сега едно десетчленно домакинство (каквито са повечето там). От тях 7 са вече на възраст над 10 години и пушат цигари и/или взимат хероин. Ако пушат по кутия на ден и взимат по един пакет на ден, то дневната доза на всички е нещо от рода на 5.3лв (цигари) и 4 по 10лв. за стаф = 15 + 40 = 55лв на ден, ако петима пушат цигари и четирима се друсат. Някой би казал "е те тия пари как се изкарват" ... Еми как, глупчо, с наркотици и проституция. Ти си се подмазвай на шефа, ако искаш. Те не искат.
Друг би си помислил, че не чак толкова много хора там пушат или друсат. Добре, защо тогава има наркотици на всеки ъгъл? Те дилърите като всеки друг бизнесмен започват на кредит. Но банката ако ти взима имуществото като не го върнеш, при наркотиците монополът ще ти вземе здравето и тока, ако не и живота направо. Не бъдете наивни!
Чудно ми е наистина как може този проблем да се реши. Там очевидно има над 5 000 наркозависими. За тях може да се построи мини-град-комуна, разбира се. Но кой е този, дето ще охранява дали и там няма да се появи отнякъде стафче? Защото търсене ще има голямо. Все някой търговец ще иска да предложи нещо.
Общо взето положението с наркотиците е почти безизходно. На пръв поглед там повече хора взимат наркотици, отколкото не взимат. Раждат се по рождение зависими деца, но и да не са зависми по рождение, средата бързо ги "асилимира" и те стават редовни клиенти на дилърите. По този начин там постоянно се произвеждат източници на ресурси за тези престъпници, има кой да им произвежда и купува наркотиците, а те после на свой ред могат да ги качват в "камионите" и да обикалят цяла Европа, разнасяйки наркозата и останалите зарази, които виреят в този забравен дори от Бойко Борисов кът.
Но причината е именно в това, че дилърите тук не са просто дилъри. На тях не случайно им казват "лидери". На "лидерите" ще обърна ОГРОМНО внимание до час в следващият пост.

Част 1 - Фактите
Част 2 - Наркотиците
Част 3 - Лидерите
Част 4 - Полицията
Част 5 - Реторични въпроси
Част 6 - Култура и образование

2 comments:

research paper tips-custom-written-papers.org said...

In general, the situation with drugs is almost unrealistic, at first glance, more people take drugs than they do not accept.

http://customessays.ws said...

It is terrible when children suffer. Their parents are addicted to drugs. And children do not receive either a good upbringing or a decent education.