Saturday, October 3, 2009

Причините [Re: Бареков в Столипиново] : част 6 - култура и образование

Фактите, които БТВ представиха в своя видеоматериал, със сигурност са ви потресли и се чудите "как е възможно това да се получи". Как - много просто. Ето как само един дребен на пръв поглед детайл може да обърне цялата каруца по един почти непоправим начин:

КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ

Не съм посещавал училище в този квартал. Слава Богу родителите ми можеха да си позволят да пътувам до центъра всеки ден и учех другаде. Но културата там е изключително първобитна. Привичките на хората са първосигнални. Бие се, изнасилва се, ограбва се, лъже се, отмъщава се за най-малкото нещо и така нататък, но най-грозното нещо е жалкият бит на хората. Живеят в едва сглобени постройки, на които обаче има по няколко сателитни чинии. Колко ли "тиливизуръ" има "вътри ни знам амъ яку секс съ гледъ". Честну ти ка'ам. Хората там пишат буквално по този начин. Изключително често явление са неграмотно написани заплахи с тебешир по стените или имена на момичета в сърчице, също грешно написани. Там не знаят как се пише Мария или "боп".
Без да си никакъв расист, ти никога няма да вземеш на работа един миришещ на сметище хероинов наркоман, който не може да си напише името БУКВАЛНО. На който му звуча цинично да отива да recruit-ва, аз си стоя зад думите. Продължавам в същия дух - недалновидното градско общество, което живее през една улица, очаква от ромите и турците сами да се научат. Как да стане това? Как простият ще научи простия? Как 70-годишният хероинов наркоман, за когото се спомена в материала на БТВ, ще си прати внуците или синовете на училище? Нека бъдем реалисти. Това не е нормално общество и там нормалните мерки, които се взимат в нормалните общества, няма да сработят.
Имаме нужда от нещо за извънредни ситуации. В този квартал например има много по-голям резон да се обяви кризисно положение и да се сформира кризисен щаб, отколкото в София. Боклук да видите! В България има безработица, а Столипиново се нуждае от основен ремонт, докато Пловдив се нуждае от 2-3 нови квартала, за да може тия хора да не живеят по над 10 в гарсионера. Какъв е този бойлер, който може да изкъпе 22-ма човека поне по веднъж на ден? Как да няма болести?
Пред очите на всички управляващи има един квартал с население колкото Кърджали или Димитровград, където има много проблеми за решаване с европейски пари, за чието бавно усвояване те с месеци се чудят как да се оправдаят. За това време можеше 5 пъти да изчистят или да оправят канализацията. Това са 50 000 пловдивчани, които държавата предпочита да остави да умрат от СПИН, сифилис и долнопробни наркотици, вместо да образова и да използва във времето на криза.
Единственият изход е в образованието. Всички го знаем. За тези хора трябва да бъдат положени специални грижи. А хората, които ги обучават, трябва да са със специална охрана. През това време специалните части трябва да провеждат специални операции, защото там не играят само малки риби. Там минават "камионите", както са известни сред местните, а в Столипиново всеки пети апартамент или е бардак, или е лаборатория за наркотици, или печата фалшиви пари. Всичко това като услуга е много достъпно и евтино и с обидно ниско качество, дори за един истински хероинов наркоман.
Там трябва революция. В реда, в отношенията, в съзнанието на хората. И без външна намеса просто ги оставяме в ръцете на естествения подбор и хероина. За бездействието, обаче, ще си плащаме малко по малко всички, докато сме живи.
Защото няма как едно гето на 3 километра прав път от Водната палата да не се отрази на Пловдив. Няма как Пловдив да не се отрази на България. Там в момента има гарсионери, в които живеят по 15 души. Виждал съм също кон да пасе трева на терасата на хола на втория етаж. Виждал съм овце, кокошки и гъски на булевард. Виждал съм залагания, виждал съм бой с кучета, виждал съм масов бой. Виждал съм блок без прозорци, но със сателитни чинии на всяка тераса, виждал съм също и електрически трансформатори, качени на 15-20 метра височина посредством стълб (за да не се краде ток). Така изглеждат там проблемите с образованието и културата.

Част 1 - Фактите
Част 2 - Наркотиците
Част 3 - Лидерите
Част 4 - Полицията
Част 5 - Реторични въпроси
Част 6 - Култура и образование

5 comments:

Михи said...

Проблемът с образованието не е само в управляващите и законите, но и в манталитета на тези хора. Виждала съм момиче циганче, отличничка в училище, изключително умна и способна, която в 5-ти клас се спира от училище, принудително се омъжва и се задължава да си седи вкъщи и да ражда деца. Да, принуждава се! Защото раждаемостта е толкова завишена не защото тези хора не познават презервативите, а защото в джамиите им се "проповядва", че техен дълг като праведни мюсюлмани е да населват света с "турчета". Пропагандира се раждат колкото се може повече деца, които от своя страна трябва да се женят възможно най-млади за да родят колкото се може повече деца. Образованието е само пречка - отваря очите и дава амбиции - а "лидерите", както ги нарече ти, не искат образовани и амбициозни хора, а искат скотове.
На всяка къща има сателити за да може да се хваща турската телевизия, от която допълнително се лее пропаганда за турцизирането на българското ромско население. Обещава им се много, но реално и самите турци мразят циганите и не ги искат. Срам ги е да се нарекат побратими с тях, презират ги.
Понастоящем политици, правителство, турци - всички използват населението на Столипеново - било то за печалба (един просяк вади средно към 100 лв. на ден, проститутките може и повече), било за електорат, били за турска експанзия на българска територия. Общото между всички е, че никой няма полза това население да бъде ограмотено и образовано.
Btw виждала съм циганин, който не може да чете и да си напише името, но веднага ти обръща 250 лв спрямо курса на еврото. И опитайте се само да излъжете неграмотния циганин с парите да видите как само може да смята...

Anonymous said...

Purvo trjbva da sprat da se razmnojavat ili pone tova da se ograni4i do minimum i sled tova ne mislj 4e njkoi e v sustojnie da im promeni mantaliteta , sled kato i Komunizma ne uspj 45god.Osven tova ve4e vsi4ki strani imat problem s tezi "malcinstva". Navsjkude te sa edni i su6ti , edna vredna sgan , jzva za vsjko ob6testvo.Tova e bulgarski i svetoven problem. Kusmet na tezi koito 6te se opitat da go razre6at!

All shore said...

Hi

Great information in this post and I think aal these services are very accessible and cheap and low quality offensive , even for a real heroin addict.

James Parker…..
Outsourcing Services

history dissertation said...

Culture is one of the most important things in the history of every nation and we should treat it carefully.

buy-essay.us said...

Yes, the only way out is education. This post shows us that this is not a normal society, and normal measures will not work. Thank you for your information.