Saturday, October 3, 2009

Причините [Re: Бареков в Столипиново] : част 1 - фактите



Здравейте,
Много време не съм писал, но скоро случайно си пуснах Тази сутрин по БТВ и попаднах на материал, който ме жегна изключително много, тъй като се отнасяше за проблемите в квартала, в който съм израстнал. Става дума за пловдивският жилищен комплекс "Изгрев", който се състои от кварталите "Изгрев", "Столипиново" и "Ландос". Аз лично съм от "Ландос", неговите външни граници са буквално с р. Марица, кв. "Столипиново", и градското сметище зад бетоновъзел "Астра". Или поне така се казваше, преди да избягам от там чак зад граница преди точно 4 години.
Материалът, на който обръщам внимание, е изключително показателен за това в каква държава живеем. Ще видите как на 15 минути пеш от Международния панаир в Пловдив (задния вход, естествено) се намира квартал, в който действат други закони. Въпреки, че точно в сърцето му се намират болницата и районното полицейско управление, в квартала цари епидемия от туберкулоза, СПИН, сифилис, хепатит и други смъртоносни и изключително неприятни болести. Няма нужда да познаваш никого, за да си вземеш наркотици за по-малко от 5 минути. Те са навсякъде и са изключително достъпни. Достъпни както в икономическо, така и във физическо измерение. В този квартал живеят между 40 и 50 хиляди души. Не знаем точно колко са, защото никой не се наема да ги преброи. Също така никой не се наема да ги възпитава, да се грижи за тяхното здраве, сигурност и образование, така че те да могат да се интегрират пълноценно в нашето общество, без да бъдат вечните гнусни аутсайдери.
Камерите на БТВ също са успяли да пресъздадат изключително автентично почти всички факти, но, естествено, много аспекти са им убегнали. Вижте все пак материалите и след като ги усмислите продължете към текста надолу. Ето ги двете части на "Барекадата":
Изключително впечатление ми направи и един коментар под видеото. Авторът очевидно ми е бил комшия, защото тревните площи с размери на футболно игрище, за които говори, са именно тия, на които играхме през ден, преди да почнат да падат торби с боклук през терасите в опасна близост до вратаря. Ето го и него (пускам без редакция, единствено ще подчертая това, което ми прави впечатление):

tool41 (03.10.2009 г. / 15:31ч.)

Много е интересно когато циганите говорят за мрасотията, безработицата, образованието и наркозависимостта.

Защото МРАСОТИЯТА не се е събрала от държавата, нищо не им пречи, дори да си хвърлят боклуците през терасите зад блока, поне ще е събрана на едно място. Но трябва и мазетата да са наводнени и канализацията (защото крадат тръбите) и боклуците да са равномерно разпределени из квартала. Ко човек не си помогне сам и господ неможе да му помогне.
БЕЗРАБОТИЦАТА също е голям проблем сред живущите там, защото неплащането на сметки, кражбите и социалните помощи са по-примамливи от 8 часов работен ден. Също и чупенето на частно и общинско имущество е интересно занимание за свободния ден. Следващия път снимайте някой квартален банкомат между 9-12 часа сутринта. Като топъл хляб.
ОБРАЗОВАНИЕТО вече се е разширило в квартала, без да знаеш цигански или турски или някакъв хибрид между няколко езика, трудно ще контактуваш там. А и да знаеш, пак ще срещнеш множество трудности, защото ще се сблъскаш с първобитни ценности и разбирания, които просто няма да можеш да проумееш. Нещо като да си поставиш за цел да решиш дебела книга с главоблъсканици за една нощ. Образованието е активно в квартала, предметите са ясни: Ислям, турски, наглост, още повече наглост (учи се цял живот), "Заедност". Да ти **а ма**а*а.
А ако помогнеш някому, той си мисли, че те е издокарал и се подиграва с теб, смятайки те за глупак.
Повишената НАРКОЗАВИСИМОСТ със сигурност обяснява появата на боржоази в квартала. Само тряя да имаш акъл за 5 ст. Повечето там са бедни, защото продължават традицията "държавата трябва да плаща", други се опитват да влязат в правия път, но останалите ги дърпат надолу, третите печелят от другите две групи, те са тези, които продават отровата за мишки, ако искате да знаете де. А рибите се хващат, точно защото са приели т. н. тамушну УБЪРЗУВАНИЕ.

Но главния проблем остава, каквото и да знаем, каквото и да можем, защото И РАЙСКА ГРАДИНА ДА СЕ НАПРАВИ ТАМ, ПАК ШЕ СЕ СЕ*Е ОТГОРЕ. Щот, ако човек сам не си помогне и господ неможе да му помогне, а те си вредят непрестанно, мислейки, че вредят на България. И то е така наистина, вредят на България, но всички сме в един кюп, както се казва, така че сами сте си виновни за кирливия квартал! Щот вие го напрайхте такъв, а аз живях 20 години в лайната ви пед**и мръсни!!! Гнийте ся! Пукнете от сякви зарази!!!
Щот едно време масово чупеха и магазини и рейсове и прозорците на случайни или неслучайни апартаменти, сякви магарий прайха, а ся всичко им с връща. Имаше градинки пред хводовете на всички блокове, имаше и много свободни пространсва, където децата да играят на воля, пространства с мащабите на футболни игрища, м те ги усраха, сичко усраха, превърнаха всичко в бонище, така щото да си прилича с тях. Майната ви, сами си го напрайхте, сами с оправяйте!!!
ИЗКАРАЙТЕ ХОРАТА ОТ ТАМ, ЗАГРАДЕТЕ КВАРТАЛА, И НЕ ЗАНИМАВАЙТЕ ПОВЕЧЕ.

Това са фактите, видяни на пръв поглед. Това е и отношението на повечето българи от този квартал към "турците", както те сами се определят. За съжаление, на Бареков не му стигна толкова време да покаже всичко. На мен също няма да ми стигне един пост, за да изкажа гледната си точка, която съм градил като пряк очевидец в продължение на 18 години там. Затова, причините за абсолютно всяко едно нещо, което съм подчертал в тази статия, ще бъдат изложени в отделен и тематичен пост. Проблемът е изключително сериозен и засяга не само живущите в този квартал, защото ... нека не бъдем наивни. Това, което се случва в Столипиново, се случва и на още много други места на територията на България. Трябва да сме наясно, да сме бдителни и да предприемем много добре премерени ходове, ако не искаме държавата ни и поколенията ни да се самоизядат отвътре.
Очаквайте следващите ми постове, в които ще се разровя много надълбоко в проблемите и като пряк очевидец ще ви разкажа неща, които може би сте си мислели, че не се случват в България.

Част 1 - Фактите
Част 2 - Наркотиците
Част 3 - Лидерите
Част 4 - Полицията
Част 5 - Реторични въпроси
Част 6 - Култура и образование

8 comments:

Naddi said...

Като за начало - добре си го описал. И си прав, че се случва навсякъде и че трябва да се вземат мерки.

А относно популяризирането мисля, че всички трябва да заговорим за това ако искаме някой да чуе.

Второ: линка за наркотиците не работи. Въщност, само лидерите работи.

И трето. Няма трето. Тъжно е. Тъжно е как никой не го е грижа. Ще следя и останалите ти статии и ще мисля за начин как може да помогна, а не само да кимам съпричастно. Нищо, че сме далече. Пак може да променяме нещата.

Anonymous said...

Именно. Ако се ядосваме тихо, нищо няма да се случи!
Страхотна статия, страхотен стил, радвам се, че едно момиче ми я прати.
Всичко това, разказано от първо лице, направо ме разтрепери.
Дано намериш начин цялото общество да разбере!

Georgi Mateev said...

Мерси, Наде, за фийдбека. Чак сега свърших да пиша и им обръщам внимание. Запетайките... ъъъъ, друг път сигурно

Georgi Mateev said...

пълен член също. За 25 стотни няма да си губя времето :D

Anonymous said...

1. пич, пиши по-кратко, немам толкоз време :D
2. дреме ли ти за запетайките?
3. на пълния член само жените държат, ние си го обичаме какъвто и да е :D

Anonymous said...

опа, забрайх да се подпиша...


unleashed, мерси за вниманието

:))

Georgi Mateev said...

@unleashed те за това са раздробени на 6 точки. Да ти е гузно на съвестта колко не си изчел хаха

http://www.clevereditor.com/ said...

I agree with you. The problem is extremely serious. Drugs are available for everyone. I think these people who have no moral principles are considered outcasts of society.