Friday, May 18, 2007

Sun пуска JavaFX за ново поколение usability

Sun очевидно са решили да развиват ново поколение интерфейси. Докато в медиите се говори за това как JavaFX ще бъде една алтернатива на AJAX, в Силиконовата долина се целят далеч по-високо. JavaFX ще бъде един чисто нов framework за GUI и в типичния за Sun стил, той ще бъде напълно мултиплатформен. Базирана на Java технологията, JavaFX ще може да се интегрира както в web, така и в настолни и мобилни приложения. Единния стандарт се стреми да предостави неповторима и безпрецедентна гъвкавост, точно в момента, когато цялата индустрия е хвърлила око на мобилния хардуер като платформа.

Припомням ви, MSN & Yahoo! подписаха сделки за милиарди през тази година с куп мобилни производители, за да може техните търсачки да се интегрират в новите модели от високо полколение. И не само това - Yahoo! Messenger и MSN Messenger вече имат своите мобилни версии. От своя страна пък, Google Base API & Google Gadgets позволяват на програмистите достъп до услугите на Google с една обикновена SOAP заявка да извлекат каквото си поискат.

В този момент Sun пуска своят framework и съм сигурен, че много скоро ще се появи нова категория в code.google.com. Кодът на JavaFX ще бъде изцяло отворен, което ще допринесе за лесното интегриране в безброй много приложения, но пък винаги ще имаме едно наум за бъгове. Чудя се дали отново ще трябва да се борим с инсталациите и поддръжката на някакъв VM, но съм сигурен че инженерите от Sun са си взели поука.

Разработен е и нов скриптов език - JavaFX Script, на който ще се разчита за да завладее мултиплафромените приложения с богат интерфейс. Просто се надявам да не е толкова извратен колкото самата Java :)

No comments: